Bramborové lokše
Už naše babičky věděly, že není potřeba mnoho k tomu, aby vzniklo něco chuťově fakt výborného a univerzálního. Přesně o tom lokše jsou.
Suroviny:
1 kg předvařených brambor
cca 250 g polohrubé mouky
špetka soli (5 g)
cca 3 lžíce husího sádla na pomazání (cca 40 ml)
Postup:
-
Brambory (uvařené a oloupané den předem) nastrouháme na jemném struhadle.
-
Přidáme mouku, trochu soli a zpracujeme těsto.
-
Z těsta uděláme váleček, který nakrájíme na 8 dílků a všechny vyválíme na tenké placky.
-
Z těsta uděláme váleček, který nakrájíme na 8 dílků a všechny vyválíme na tenké placky.
-
Placky pečeme z obou stran na suché pánvi, jednu po druhé.
-
Lokše potřeme máslem a posypeme cukrem. Můžeme je ale podávat i naslano, jako přílohu k masu.