brambory s vetší zkušeností
I přes to, že se správným zápalem se zvládne cokoli, na tyto dobroty možná budete potřebovat více zkušeností v kuchyni.
Brambory v krustě s ořechy, bramborová španělská tortilla, nebo ušatá špaldová bageta potěší i ty nejnáročnější strávníky.
Zde přidáváme recept na bramborové lívanečky s lososem a avokádovou omáčkou:
Suroviny:
2 ks avokádo zralá
1 lžíce citronová kůra nastrouhaná
1 lžička citronová šťáva
150 g zakysaná smetana
3 lžíce pažitka nasekaná
1 hrst cherry rajčátka
2 kg brambory typu B, C vařených ve slupce
240 g hladká mouka
1 lžička prášek do pečiva
4 ks vejce + 2 bílky
4 ks jarní cibulka najemno nakrájené
olej na smažení
300 g uzený losos
3 snítka kopr
sůl
pepř mletý
citron k podávání
Postup přípravy:
- Připravte avokádovou omáčku. Oloupané avokádo rozmačkejte vidličkou, přidejte citronovou kůru a šťávu a promíchejte spolu se smetanou, přidejte nasekanou pažitku, nadrobno pokrájená rajčata a podle chuti osolte a opepřete. Nechte odpočinout v chladu.
-
Brambory oloupejte, ve větší míse rozšťouchejte a promíchejte s moukou a práškem do pečiva. Oddělte bílky od žloutků, žloutky přidejte k bramborové směsi. Ze všech bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho zapracujte do brambor. Nakonec přidejte nasekané cibulky a jen zlehka promíchejte. Lžící nabírejte těsto a na pánvi s malým množstvím oleje smažte placičky. Z každé strany asi 2 minuty, dozlatova.
-
Placky potřete připravenou avokádovou omáčkou, přidejte na kostky nakrájeného lososa a kousek kopru. Podávejte s kousky citronu.