bramboráky
Kdo by nemiloval křupavé bramboráky? Toto jídlo je naprostou klasikou české kuchyně. Není sice úplně nejzdravější, ale jednou za čas se rozhodně neuškodí. Pravé bramboráky se připravují z nastrouhaných brambor, dalšími důležitými ingrediencemi jsou pak česnek, majoránka, vejce, mouka, pepř a sůl. Velmi často se přidává také uzené maso. Dietnější recepty obvykle obsahují místo mouky ovesné vločky a bramboráky se podle nich pečou v troubě na pečícím papíru, aby nebyly tolik mastné.
Obdobou bramboráků jsou bramborové placky, jejichž těsto je jemnější a obvykle obsahuje více mouky. Bramboráky není nutné připravovat pouze z brambor. Vynikající jsou třeba také cuketové bramboráky nebo bramboráky z batátů.
Recept na bramborové placky s česnekem a majoránkou:
Suroviny:
5 ks větších brambor
Asi 1 1/2 hrnku hl. mouky
1 ks vejce
Hlavička česneku
1 PL majoránky
dle chuti sůl
Postup:
- Brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě do měkka. Teplé oloupeme, nastrouháme a přidáme, sůl, prolisovaný česnek, majoránku, vejce a mouku.
-
Zaděláme v nelepivé těsto, popřípadě přidáme mouku.
-
Těsto vyválíme a vykrajujeme kola. Na pánvičce lehce potřené sádlem pečeme placky.