zapékané brambory
Zapékání je jedním z nejoblíbenějších způsobů úpravy brambor. Brambory se při něm obvykle krájí na plátky či kostky, prokládají dalšími surovinami a zapékají při vyšších teplotách v troubě. Nejčastěji se spolu s bramborami zapékají různé druhy uzenin, masa a zeleniny. Na povrch směsi se pokládají různé druhy tvrdých sýrů. Celé dílo se obvykle doplňuje o bylinky, které dodají tu správnou chuť. Často se lze v receptech setkat také s přídavkem smetany.
Lze si můžete vyzkoušet vynikající recept na zapečené křupavé jednohubky:
Suroviny:
brambory
rozpuštěné máslo
strouhaný parmezán
sůl
česnekový prášek nebo čerstvý česnek
kořeninová směs na brambory
Postup:
- Brambory omyjeme a překrojíme na polovinu. Připravíme si plech, do kterého vylijeme rozpuštěné máslo. Na máslo navrstvíme nastrouhaný sýr, nasypeme česnek, sůl, pepř.
-
Položíme brambory řeznou stranou dolů a dáme péct. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 200 stupňů asi 30 minut. Záleží na velikosti brambor.
-
Po upečení necháme 5 minut odstát a podáváme. Pokud byste brambory chtěli vybrat hned, může se stát, že sýrová vrstva zůstane na plechu.