Bramborové koblížky s dušenými jablky
19. 6. 2023
U bramborových koblížků nehrozí, že nasají tuk ze smažení.
Suroviny:
BRAMBOROVÉ TĚSTO:
krupicový cukr 2 PL
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
olej na smažení
moučkový cukr na posypání
smetana ke šlehání k ozdobení
NA DUŠENÁ JABLKA:
jablko 4 ks nakrájená na plátky
citronová šťáva 1 PL
krupicový cukr 4 PL
skořice 1 ČL
rozinky 2 PL propláchnuté
lískové oříšky 2 PL nahrubo nasekané
Postup:
- Poduste přísady na dušená jablka tak, aby se chutě propojily, ale jablka zůstala ještě pevná. Nechte vychladnout.
- Do základního bramborového těsta zapracujte krupicový cukr a kypřicí prášek. Rozválejte na plát silný asi 2cm. Vykrajujte kolečka zhruba o průměru 6cm. Pokud nemáte formičku, jde to i sklenkou.
- V rendlíku rozehřejte vyšší vrstvu oleje a vkládejte do něj vykrájené koblihy. Při smažení nabudou a měly by plavat. Během smažení jednou obraťte. Zlatavé koblížky vyjměte a dejte odkapat na papírové utěrky. Podávejte ozdobené šlehačkou, s dušenými jablky a pocukrované.