Švestkové knedlíky z bramborového těsta
19. 6. 2023
Možná jste až dosud znali bramborové knedlíky plněné jen uzeným, ale nasladko jsou snad ještě lepší.
Suroviny:
brambory 500 g
mouka pšeničná hrubá 150 g
vejce 1 ks
žloutek 1 ks
sůl 1 špetka
NA NÁPLŇ A DOKONČENÍ
švestky 10 ks
máslo 1 PL
mák mletý 2 PL
moučkový cukr 2 PL
Postup:
- Brambory uvařte ve slupce a ještě vlažné oloupejte a nastrouhejte najemno.
- Mezitím dejte do většího hrnce vařit osolenou vodu.
- K bramborám přidejte hrubou mouku, vejce a žloutek, osolte a vypracujte měkčí těsto (pokud je těsto příliš řídké, přisypte trochu mouky).
- Rukou z něj tvarujte stejně velké placičky, na každou položte švestku a pečlivě zabalte. Pracujte rychle, bramborové těsto má tendenci řídnout.
- Knedlíky vařte ve vroucí vodě asi 7–8 minut.
- Uvařené knedlíky podávejte obalené v máku smíchaném s cukrem a přelité rozpuštěným máslem.
TIP:
Pokud nejsou švestky dost sladké, vložte do každé půl kostky cukru anebo kuličku marcipánu.